Bianca schrijft

Bianca schrijft

De wereld in mezelf

Lezen is mijn hobby, schrijven een passie, een manier van leven.

Schrijvend geef ik dingen een plaats, dat doe ik al mijn leven lang.

Kleine en grote zorgjes, mooie en ontroerende momenten maar ook boosheid en frustratie in mezelf, geef ik een plaats buiten mezelf, door letters op papier.

Omdat het gaat over mijn gezin, mijn familie en vrienden, maar ook over alledaagse dingen, over sport, en actua enz., heb ik de pretentie te geloven dat mijn schrijfsels ook anderen kunnen boeien.... Of niet?

Mijn reisverhaal

SchrijfselsPosted by Bianca Fri, April 13, 2018 08:44:46

Ik ben de voorbije weken op reis geweest. Daarin ben ik vast niet de enige dezer dagen, maar de reis die ik maakte was er ééntje in mijn binnenste.

Een trip waaraan ik begonnen ben zonder het zelf te weten en waarvan ik ook niet precies weet wanneer en of ik mijn bestemming zal bereiken, maar dat het een onvergetelijk avontuur is leidt geen twijfel.

Ik kan zelf niet precies navertellen wanneer de reis begonnen is maar het moet rond het moment van het besef van een definitief afscheid geweest zijn. Dat ik sterk het gevoel had daar vrede mee te hebben, het was goed zo, het voelde oké.

De tijd was gekomen, geen pijn meer, niet meer afzien maar rust en geluk. Alles verliep mooi, vredig en in harmonie. Het voelde goed, ook al was het immens verdrietig.

Jarenlang had ik intens gezorgd voor haar, heel nabij. Letterlijk en figuurlijk op elkaars vel, en eronder gekropen, tot diep in mijn hart, in elke vezel van mijn lijf.

In de weken erna lijkt het alsof dat wat ik dacht een plaats te hebben gegeven in mijn binnenste plots opspeelt en niet tevreden is met de plaats die het kreeg. Het zorgt voor een gigantische onrust in mezelf.

Ik kan aan niks anders meer denken, over niks anders meer praten en voel een allesoverheersende angst om nog iemand te verliezen.

De kwetsbaarheid van mijn gasten komt ineens als een daverende trein bij me naar binnen en verlamt en blokkeert elke vezel in mijn lijf. Een benauwd gevoel dat mijn keel letterlijk en figuurlijk dicht knijpt en eten moeilijk, soms zelfs onmogelijk, maakt.

In alles beheersen mijn tranen mijn doen en laten, komen ze ongevraagd en ongewild dominant naar boven en nemen ze alles van me over. Ik wil het niet, het gebeurt toch.

Ik vecht tegen wat ik voel, kijk weg als ik haar weer voor me zie, hou mijn lippen stijf op elkaar als ik woorden over haar voel komen. Ik wil er niemand meer mee lastig vallen, ik los dit zelf op, dit gaat wel weer voorbij.

Als ik me stilletjes hou, dan gaat de storm vast weer liggen en neemt alles weer zijn gewone plaatsje in.

Maar mijn voelsprieten blijven te hard en te hoog staan en het lijkt wel of elk haartje op mijn lijf een extra antenne heeft gekregen waarlangs prikkels naar binnen kunnen komen.

Ik wil het zo graag zachter zetten of liefst helemaal uit maar het lukt me niet. Dit is zo vermoeiend, het zuigt me leeg.

Ik voel me een miezerig klein en hulpeloos tranenhoopje als ik hulp inroep om hier weer uit te komen.

Waar ik dacht dat blijven werken, blijven gaan en in het juiste ritme blijven wandelen mij wel weer op het juiste pad zou krijgen, blijkt niets minder waar.

Ik word verplicht te stoppen, om te draaien en terug te wandelen.

Stilstaan, kijken en beseffen wat ik zie en voel. Van hieraf moet ik praten, steeds maar weer praten over wat er in mijn binnenste zit. Blootleggen wat ik eigenlijk wil verstoppen, praten over wat ik eigenlijk wil inslikken omdat het dan minder pijn doet.

Ook deze weg is vermoeiend, ook dit zuigt me leeg , maar het is toch een ander gevoel. Na de tranen lijkt er nu af en toe eerder opluchting en geen nieuwe lading tranenvocht die zich onmiddellijk aandient.

Elk berichtje dat ik krijg van mensen om mij heen, elke schouderklop, elke lief woord of mooi gebaar doen de traantjes stromen, maar dan een tranenval van geluk, goed gevoel en een immense dankbaarheid aan zij die aan mij denken en die meevoelen, ongetwijfeld heel goed herkennen wat ik voel.

Zij, die mij de rust gunnen en mij op die manier de mogelijkheid bieden om hier weer uit te geraken, ik ben hen oneindig dankbaar.

Elk van mijn lieve collega’s, die mij begrijpen en het vaak net zo aanvoelen maar die er deze keer wel beter doorheen geraken, bij wie het plaatsje geven wel ineens lukte, zoals het bij mij ook al die andere keren ging, alleen deze keer niet, ik draag ze groot in mijn hart.

In gesprekken met anderen heb ik geleerd dat dat niet vreemd is, dat het ineens één keer teveel kan zijn, of één keer anders. Dat je dan best even kan stoppen en naar binnen kijken, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ook de vrienden die niet wisten dat ik een reis was begonnen, hebben mij de voorbije weken vaak intens mooie momenten bezorgd, omdat ik het even helemaal kon en mocht loslaten. Even niet aan denken of over praten, gewoon andere zaken. Ook dat helpt.

Dankbaar ben ik mijn collega’s omdat ze mij met zoveel begrip en warmte hebben losgelaten en mij straks ook weer warm in de armen zullen sluiten. Een veilige haven om te komen en af en toe ook even te gaan. Kontiki-kanjers, ik koester jullie allemaal.

Mijn reis komt straks weer jullie kant uit, een beetje met de bibbers in mijn benen of het allemaal wel goed zal gaan maar gesterkt met de overtuiging dat jullie er zijn, in goede en kwade dagen.

Ik kan iedereen verzekeren dat dat van onschatbare waarde is, die veilige haven van goede collega’s in een warm nest.

Dankbaar naar mijn ventje, mijn ouders en mijn mooie kids omdat zij de warme thuis zijn die ik zo ongelooflijk nodig heb. Altijd en af en toe alleen dat.

En, mercie aan zij die mij de tip gaf om boeken te lezen van Manu Keirse.

Echt waar lieve mensen, laat het een tip voor iedereen zijn. Ik lees nu een boek van Manu Keirse waarbij elke zin herkenning is en elk woord me deugd doet.

Ik geef een paar van zijn zinnen mee en hoop dat het ook anderen kan inspireren:

De hemelpoort hoeft niet worden dicht geklapt, er moet plaats zijn voor emoties. Dat je beter door het leven en ook naar de mensen toe kunt stappen en je gevoelens niet als een blok lood in je schoenen moet opbergen.”

“Dat je als hulpverlener geen antwoorden moet hebben op vragen, maar bereid moet zijn om te worstelen met deze vragen.”

“Zorgen voor stervenden is niet zomaar iets wat we “doen”. Het wordt een deel van onze identiteit, van ons levensplan.”

“Een dierbaar persoon gaat mee met de mensen door het verdere leven, ook al is hij gestorven. Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist.”

(Manu Keirse, uit het boek: Van het leven geleerd.)

Bianca  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.